Формирање

 • Основање на лигата: Ноември 2017 година
 • Цел на лигата: сите деца кои тренираат во кошаркарските клубови, а не се натпреваруваат во официјалната МКФ лига да одиграат што повеќе натпревари, да се поттикне нивниот талент, да се здобијат со играчко искуство, да се зголеми натпреварувачкиот дух, да се научат на тимска игра и фер плеј, да се научат од мали да ги почитуваат судиските одлуки.
 • Домашна сала: СРЦ Кале (мала сала)
 • Траење: 11.2017-10.06.2018
 • Вкупен број на екипи: 25 (Скопје, Гостивар, Радовиш, Кавадарци, Куманово, Пробиштип)
 • Професионална организација на лигата – според ФИБА стандардите
 • Професионален судија од КФМ ги суди натпреварите
 • Извештај од секое коло – на спортскиот портал ЕКИПА.МК
 • ФБ Профил – со секојдневно апдејтирање на податоци и фотографии
 • ВЕБ Страна – со сите активности на клубот и лигата
 • FINAL FOUR – на крајот на сезоната, медаљи и пехари за победниците
 • МИНИБАСКЕТ Фестивал
  • Како дел од лигата, за најмладите деца на клубовите (родени 2007-2010 година)
  • Натпреварите се играат на мали кошеви и со мали баскети